Nieuws

Erepenning voor Joodse schrijfster Johanna Reiss uit Winterswijk

ARNHEM - De Joodse schrijfster Johanna Reiss heeft de erepenning van de gemeente Winterswijk gekregen omdat ze zoveel voor de Achterhoekse plaats betekent. Reiss, geboren in Winterswijk, schreef in 1972 The Upstairs Room, een boek over de oorlogsjaren en de tijd dat ze moest onderduiken. Het verhaal is in tientallen talen uitgegeven.
Johanna Reiss werd op 4 april 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw. Tijdens de Duitse bezetting moesten Annie en haar oudere zus Sini onderduiken bij een familie in Usselo, een klein dorp bij Enschede. Ze zaten er ruim 2 jaar tot de bevrijding. 
Na de oorlog emigreerde Johanna Reiss naar de Verenigde Staten, waar zij in 1972 The Upstairs Room schreef. In dit boek beschrijft zij de donkere periode van haar jeugd tijdens de bezetting. Ze schreef het boek in de eerste instantie voor haar dochters: 'ik wilde het verhaal vertellen op een begrijpelijke manier. Ik schrijf het ook vanuit de ogen van een kind van 10, want dat was ik toen.' 
Het boek werd een internationale bestseller. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht onder de titel 'De schuilplaats'. 
Johanna Reiss woont nog steeds in New York. Maar al jaren reist ze overal heen om haar verhaal aan scholieren te vertellen. Vandaag ook in haar eigen Winterswijk, aan scholieren van het Gerrit Komrij  College. Na afloop kreeg ze daar de erepenning uit handen van burgemeester van Beem.